mottó
Elérhetőség Iskolatörténet Patrónusok Bemutatkozás Általános Iskola Gimnázium
 ÜzenetekLetölthető dokumentumokTananyag-tárFogadóóra 
Kápolna Betlehem DÖK Zeneterem Archívum Felvételi Aktuális

Aktuális

 

Digitális átállás

2020.03.28.

Csokorba szedjük a digitális oktatással kapcsolatos híreket, segítségeket, hogy szükség esetén könnyebben visszakereshetők legyenek az információk.
 
Ügyeleti idő az iskolában – elsősorban telefonon (225-0638) – hétköznap 10.00-12.00
Emailes elérhetőségeinken folyamatosan megtalálnak bennünket.
 
A digitális oktatással kapcsolatos korábbi leveleinket, illetve a konzulátációs órarendet a cikk alján lévő dokumentumokban találják.
 
Az office 365 használatával kapcsolatos oktató videóink az iskola youtube csatornáján itt érhetők el.
Ezen felül nagyon hasznos segítséget nyújtanak Erdész Balázs oktató videói, pl. ez.
 
Szintén a youtube csatornánkon lehet bekapcsolódni a reggeli imákba. 8:00-tól megy az élő közvetítés, amely rögzítésre kerül, így a családnak alkalmas későbbi időpontban is lehet kapcsolódni a közös imához.
 
Segítségkérés, észrevétel küldése:
Technikai, informatikai problémáikkal informatikusainkat a hd.sztg@gmail.com címen érhetik el. A digitális oktatás rendjével, szervezésével kapcsolatos kérdésekben a digitalis.sztg@gmail.com címre írjanak nekünk. Természetesen az iskolavezetés ismert, a honalpunkon megtalálható címei is élnek. Kérjük, leveleiket a levél tárgyának megfelelő egyetlen címre küldjék (a több címre elküldött azonos levél csak zavart okoz), minden levélre válaszolunk.

   Évzárásról a gimnáziumban érintett szülőknek (PDF dokumentum, 2020.05.26., 208 kB)
   Az általános iskolában érintett szülőknek (PDF dokumentum, 2020.05.25., 500 kB)
   Érettségi szünet (PDF dokumentum, 2020.04.23., 207 kB)
   Szünetek, online óra, értékelés (PDF dokumentum, 2020.04.07., 92 kB)
   0. hét tapasztalatairól, online órarendről (PDF dokumentum, 2020.03.23., 59 kB)
   Konzultációs órarend (2020.03.23., 153 kB)
   Digitális felületről, tanrendről (PDF dokumentum, 2020.03.18., 221 kB)
   Igazgatói levél a tervekről (PDF dokumentum, 2020.03.16., 137 kB)

 

Búcsú

2020.03.21.

Kedves Szülők, Kedves Diákok, Kedves Gellértes Közösség!
 
Egy hete pénteken, egy nappal az iskolák bezárása előtt – noha szüneti nap volt, noha hirtelen jött az ötlet – sok tanár gyűlt össze a gimnázium udvarán. Ott, ahova a szomszédos szeretetotthon vendégszobájának ablaka nyílik; mely szobában – akkor szinte már magatehetetlenül – Mihály atya feküdt súlyos betegen. A számára egyik legkedvesebb éneket („ Az Úristent magasztalom” kezdetűt), majd az ároni áldást énekeltük el ablaka alatt; hangszeres kísérettel bezengve az udvart. Az éneket befejezve ő maga már nem, de helyette testvére jelent meg az ablakban. Kezével némán mutatta: Mihály atyának folynak a könnyei.
 
"Talán búcsú" -- ezt írtam aznap este a tárgymezőbe, mikor a tanári levelezőlistán a délutánról szóló rövid beszámolót megosztottam Tanárkollégáimmal.
 
Most már tudjuk: az a megindító, mégis felemelő néhány perc valóban a búcsúvétel, az Útra bocsátás, az elengedés gesztusa volt gellértes iskolai közösségünk részéről.
 
Mihály atya ma reggel 6.40-kor Hazaérkezett.
 
https://www.magyarkurir.hu/hirek/elhunyt-vigassy-mihaly-papai-prelatus?fbclid=IwAR0xspPtyt5-W9Kbw4OCgO_krXGxfwOzeh7jiUxUgenoGN5SpsYF6tJdG-Q
 
A hivatalos híradáson túl, nekrológ helyett legyen szabad néhány személyesebb, végtelenül szubjektív mondatot is megfogalmaznom:
 
Mihály atya hazatért.
 
Nem vitte magával fekete táskáját, nem vitte magával megsárgult kéziratait, nem vitte magával a nyári hőségben hátul izzadtságfoltos papi civiljét. Nem vitte magával kis becsavarható fejű szenteltvíztartóját, sőt a szemüvegét is az éjjeliszekrényen hagyta.
 
De magával vitte a szalagavatós tanári műsor orgonasíp-csőkészletéből a G hangot. Magával vitte az első találkozást, 2003 nyarát, a sportnapon a bélapátvalvi réten szerzett gólját. Magával vitte a 24 órás szentségimádás hajnali csöndjét, magával vitte az első velencei zarándoklat tengerparti zárómiséjének áldoztatás alatti sós ízű szellőjét, magával vitte a leányfalui éjszakában felzengő nevetést, magával vitte a 2.-os Dalma éppen térdéig érő váratlan és szoros ölelését.
 
Magával vitte, letette az Úristen lába elé, és mikor magyarázatba kezdett volna, az Úr csak ennyit szólt:
 
- Tudom...
 
És hellyel kínálta a jobbján.
 
Most ott ül.
 
Egy rövidke időre, éppen csak az örökkévalóságig, megpihen azon a széken. Ott, ahol a legjobb, ahova mindig is vágyott. Ahova megtérnek azok, akiket Magához szólított, és akik követték a hívó szót.
 
Onnan gondol ránk. Ránk, akiknek ügyét nem a szívén, hanem a szívében hordozza.
 
Nyáry Zsigmond

 

Kárpátalján jártunk

2020.03.10.

A Határtalanul pályázat keretében az osztály Kárpátaljára utazott néhány napra. Már nagyon vártuk az utazást, hogy megismerjük II. Rákóczi Ferenc fejedelem életének állomásait.
Kárpátaljára vonattal jutottunk el, majd Munkácsról egy külön busz vitt minket mindenfelé. István bácsi kalauzolt bennünket az érdekes helyszínekre. Megnéztük a Munkácsi várat, ami Kárpátalja egyik legjelentősebb, épségben fennmaradt vára, amely a város déli részén, a Latorca kanyarulatánál, a vidék fölé magasodó sziklabérc tetején áll. Már messziről lehetett látni ezt a síkságból kimagasló várat.
Sétáltunk az Ung folyón átívelő gyaloghídon, láttuk Európa leghosszabb hársfasétányát a parton. A várkertben a kiterjesztett szárnyú bronzból készült turulmadarat.
Nagyon érdekes volt a Felsőgereben mellett található bunker, ami Ukrajna legnagyobb, épen maradt bunkere az Árpád – vonal. Ez tulajdonképpen a II. világháborúban a magyar királyi honvédség északkeleti védvonalát képezte.
Felmentünk a Vereckei – hágóhoz, ahol hóesésben megnéztük a honfoglalás kőből állított emlékművét. Ez a szobor a hét magyar törzset, az alsó kő pedig a vérszerződés kelyhét jelképezi, amelybe a hét vezér a vérét összefogta, s ebből született meg a magyar nemzet. Az oltárkő mindkét oldalán kereszt van kifaragva. Vannak, akik a hat alsó tömböt a turul szárnyaiként, a felsőt a törzseként értelmezik, míg a belső üres rész pedig Emese.
Szállásunk Beregszászon volt, a Pásztor Ferenc Zarándokházban laktunk. Esténként pingpongoztunk, fociztunk és megismerkedtünk helybéli fiatalokkal, akik egyik este énekeltek nekünk, egy másik csoporttal pedig közös focizást szerveztünk.

 

 

Lengyel-magyar diákprojekt elkészítő találkozója

2020.03.04.

A Państwowe Liceum Sztuk Plastycznych im. Józefa Chełmońskiego w Nałęczowie művészeti iskola négy pedagógusa látogatott iskolánkba 2020. január 14-16. között. A látogatás célja egy most kezdődő, „Boost your mental and physical health” című Erasmus+ projekt előkészítése volt. Ahogy a cím is mutatja, a projekt célja az egészségmegőrzés és stresszkezelés a művészet, a mentálhigiéné és a mozgás eszközeivel.
A vendégek között volt az iskola jelenlegi megbízott igazgatója, Anna Krzeszowska, egy angoltanár, Magdalena Sołtys, valamint Andrzej Oboz és Mirosław Iwański, akik művészeti tárgyakat oktatnak az iskolában, például szobrászatot, kosárfonást, famegmunkálást és fényképészetet. Magyar részről a projekt szervezői Baranyi Andrea, Zsombory Edit és Kovács Petra angoltanárok.
A nálunk töltött 3 nap során lehetőség volt a projekt tartalmának részletesebb kidolgozására, a lengyelországi és magyarországi 6 napos projekttalálkozók megtervezésére, a gyakorlati tennivalók megvitatására. A vendégek találkoztak iskolánk vezetőivel, valamint azokkal a diákokkal is, akik a projektben részt vesznek (16 fő 10. évfolyamos tanulóval). A projektmunka mellett alkalom nyílt budapesti városnézésre is: ebben iskolánk diákjai segédkeztek, röviden bemutatva Budapest fő látványosságait.

Az előkészítő sikerrel zárult. Mindannyian nagyon várjuk már az első diáktalálkozót, melyre márciusban kerül sor.
 
A Szervezők
 

 

Iskolapszichológia hírlevél

2020.03.04.

Szeretettel ajánljuk az EKIF iskoláinak iskolapszichológusai által összeállított hírlevelet.
   Iskolapszichológus hírlevél (PDF dokumentum, 2020.03.04., 366 kB)

 

Szülői levelezőlista

2017.08.31.

Tisztelettel kérjük azon Szülőket, akiknek eddig nem volt alkalmuk, hogy a hatékonyabb információáramlás és a papírral való pazarlás elkerülése érdekében regisztráljanak Iskolánk levelezőrendszerében. Kérjük, segítsenek abban, hogy lehetővé váljék üzeneteink e-mailben való célba juttatása.
Mit kell ehhez tenniük?
 
Kérjük, adják meg szükséges adataikat a
http://alapitvany.sztg.info/iskola internetes oldalon.
 
A központi címlista csak arra ad lehetőséget, hogy az Iskola közvetlenül a Szülőkhöz juttassa el a legfontosabb információkat, de nem teszi fölöslegessé az iskolai honlapon való rendszeres tájékozódást, és nem teszi fölöslegessé az osztályokban működő levelezőlistákat, melyek a kölcsönös eszmecserére, a hatékonyabb szervezésre is lehetőséget biztosítanak.
 
Akinek több gyermeke is jár Iskolánkba, arra kérjük, minden gyermekével külön regisztráljon. Nem fogja a leveleket több példányban megkapni, de így tudjuk biztosítani, hogy minden olyan információ eljusson, melyben valamelyik gyermeke érintett.
 
Köszönettel: az Iskola vezetősége

 

Iskolai ünneplő

2017.06.03.

Iskolánkba érkező új tanulók számára, iskolai ünneplő öltözetünkről:
 
Mindenkinek: gellértes kitűző
Alsó tagozat:
Lányok: egyenblúz (fehér, hímzett, körgalléros); sötét, térdig érő szoknya; sötét ünneplő cipő; kitűző
Fiúk: fehér ing; sötét nadrág; sötét ünneplő cipő; kitűző
Felső tagozat:
Lányok: egyenblúz; sötét, térdig érő szoknya; sötét ünneplő cipő; kitűző
Fiúk: fehér ing; sötét nadrág; sötét ünneplő cipő; tetszőleges nyakkendő; kitűző
Gimnázium:
Lányok: egyenblúz; sötét, térdig érő szoknya; sötét ünneplő cipő; kitűző
Fiúk: fehér ing; sötét öltöny; sötét ünneplő cipő; tetszőleges nyakkendő; kitűző
 
Az alsó tagozatos lányok blúzát az Andi-Sári ruhajavító készíti. (1016 Mészáros u. 9.; Ára: kisebb méret 2500 Ft, nagyobb méret 2800 Ft.)
A felső tagozatos és a gimnazista lányok kétféle fehér blúz közül választhatnak, melyek bármely H&M üzletben megvásárolhatók.
A blúzok az alábbi linkeken megtekinthetők:
http://www2.hm.com/hu_hu/productpage.0639677001.html
http://www2.hm.com/hu_hu/productpage.0507909001.html
 
Ezen felül a Tescóban olcsóbban, 1700 Ft-ért lehet kapni a H&M-eshez meglehetősen hasonló, hosszú ujjú fehér blúzt. Az anyaga kevésbé jó, nem sztreccs, a fazonja azonban gyakorlatilag megegyezik. Akinek ezt sikerül beszereznie, ez is teljesen megfelelő iskolai ünneplő blúznak.