mottó
Elérhetőség Iskolatörténet Patrónusok Bemutatkozás Általános Iskola Gimnázium
 JelentkezésIskolaépületÉves menetrendHírekVersenyeredményekGalériaÓrarendOsztályok 
Kápolna Betlehem DÖK Zeneterem Archívum Felvételi Aktuális

Hírek

 

Kárpátalján jártunk

2019.06.24.

A Határtalanul pályázat keretében az osztály Kárpátaljára utazott néhány napra. Már nagyon vártuk az utazást, hogy megismerjük II. Rákóczi Ferenc fejedelem életének állomásait.
Kárpátaljára vonattal jutottunk el, majd Munkácsról egy külön busz vitt minket mindenfelé. István bácsi kalauzolt bennünket az érdekes helyszínekre. Megnéztük a Munkácsi várat, ami Kárpátalja egyik legjelentősebb, épségben fennmaradt vára, amely a város déli részén, a Latorca kanyarulatánál, a vidék fölé magasodó sziklabérc tetején áll. Már messziről lehetett látni ezt a síkságból kimagasló várat.
Sétáltunk az Ung folyón átívelő gyaloghídon, láttuk Európa leghosszabb hársfasétányát a parton. A várkertben a kiterjesztett szárnyú bronzból készült turulmadarat.
Nagyon érdekes volt a Felsőgereben mellett található bunker, ami Ukrajna legnagyobb, épen maradt bunkere az Árpád – vonal. Ez tulajdonképpen a II. világháborúban a magyar királyi honvédség északkeleti védvonalát képezte.
Felmentünk a Vereckei – hágóhoz, ahol hóesésben megnéztük a honfoglalás kőből állított emlékművét. Ez a szobor a hét magyar törzset, az alsó kő pedig a vérszerződés kelyhét jelképezi, amelybe a hét vezér a vérét összefogta, s ebből született meg a magyar nemzet. Az oltárkő mindkét oldalán kereszt van kifaragva. Vannak, akik a hat alsó tömböt a turul szárnyaiként, a felsőt a törzseként értelmezik, míg a belső üres rész pedig Emese.
Szállásunk Beregszászon volt, a Pásztor Ferenc Zarándokházban laktunk. Esténként pingpongoztunk, fociztunk és megismerkedtünk helybéli fiatalokkal, akik egyik este énekeltek nekünk, egy másik csoporttal pedig közös focizást szerveztünk.
Köszönjük szépen Kinga néninek, Nóri néninek és István bácsinak a sok szervezést, a programokat. A 4 nap gyorsan elrepült és élményekkel, szép emlékekkel térünk haza.
 
Zbiskó Eszter 7. osztály

   Megvalósult a magyar kormány támogatásával (PDF dokumentum, 2019.06.24., 2 MB)

 

Az ír nagykövet látogatása

2019.05.07.

Az idei Talentum Napunk témája az Európai Unió volt. Az angol szakosak úgy döntöttek, hogy a Brexit témájában szeretnének elmélyülni. Az Erasmus program keretében megvalósult diákcsere több diákunknak adott lehetőséget arra, hogy személyes kapcsolatokat építsenek ki ír diákokkal. Így egyértelmű volt, hogy az ír nagykövetséget keressük meg a Brexittel kapcsolatos kérésükkel.
Nagy örömmel olvastuk az emailt, amely értesített arról, hogy Patrick Kelly ír nagykövet úr személyesen látogat el hozzánk, hogy előadást tartson az íreket közelről érintő Brexit aktuális állásáról.
Lázas készülődés vette kezdetét. Minden csoport részt vett a dekoráció készítésben, az általános iskola 4. és 6. osztályai különleges lóhere díszítésű kekszekkel járultak hozzá az esemény sikeréhez. A kicsik kórusa Laura néni vezetésével a „Molly Malone” című nótával fogadta az ír vendégeket, megadva a jó hangulatot a találkozóhoz. Koboldnak őltözött diákunk „arannyal” ajándékozta meg a szerencsés vendéget, és Szent Patrik figurájától áldást is kaphattak a résztvevők.
Az igazgatói irodában megismerkedett nagykövet úr az iskola vezetőségével és másik három ír vendéggel, akik személyes barátaimként kaptak meghívást az eseményre. Közben a diákság már feszülten várakozott. A terembe érvén nagykövet úr röviden bemutatkozott, majd rátért a program témájára. Mivel a diákokat felkészítettük előzőleg, a speciális szókincs nagyrészt nem okozott gondot. Megtudhattuk, Írországot miként is érinteti mélyebben az Egyesült Királyság Európai Unióból való tervezett kilépése. Különösen is hangsúlyozta, hogy a Nagy Pénteki Egyezmény (1998) óta létrejött békés egymás mellett élés komolyan veszélyeztetve van, ha nem sikerül megfelelő feltételeket kiharcolni. Az előadás végén kérdéseket tehettek fel az érdeklődők. A komoly téma után igazi feloldódást hozott Bajcsay Zsófi volt diákunk hárfa játéka.
Az esemény utólagos visszhangja nagyon pozitív volt. Ír barátaim köszönőlevelében szuperlatívuszokban írtak az iskoláról, a kedves és profi fogadtatásról, a gyerekek angol tudásáról, viselkedéséről. Felajánlották, hogy szívesen visszajönnek a diákokkal beszélgetni.
A gyerekek is több téren gazdagodtak: egy aktuális témában első kézből szerezhettek információt, mindezt angol nyelven.
 
Baranyi Andrea

 

Láncreakció

2019.01.30.

Egy emaillel kezdődött 2017 decemberében: MICROBITKÁRTYA KÖLCSÖNÖZHETŐ ISKOLÁKNAK 2 HÉTRE. Januárban már voltak saját kártyáink, amit az Iskola vett. A tavaszi Talentumnapra két 11.-es diákunk készült játékokkal, autóvezérléssel. A 3 órás bemutatóra tele lett az infoterem! Aztán nyáron az egyikük, Blahunka Máté a felső tagozat pár lelkes diákjának egyhetes tábort tartott Kautnik András kollégám felügyelete és irányítása mellett, a visszajelzések alapján mindenki megelégedésére! Közben az Alapítványtól kaptunk egy autót, Dezsőt, akinek a továbbiakban jelentősen megnőtt a szerepe Máté jóvoltából.
 
2018 októberében a c3 szabadfogású versenyre Máté úgy alakította át, hogy a beleépített kártyákkal irányítani lehetett, sőt a rászerelt szenzorokkal alkalmassá vált közeli tárgyak, ember követésére is. Máté és Dezső lett a 2018-as c3 szabadfogású számítógépverseny kategórianyertese: nyertesek
A nyertes autóról egy rövid videó itt megtekinthető.
A budapestkornyeke és a solymaronline oldalon is írtak Mátéról.
 
Aztán felkérték, hogy a Helloworld rendezvényen is mutassa be Dezsőt: hellowordonline 2-3000 ember előtt.
Februártól a 10.-esek microbitkártyán tanulnak programozni.
 
1 év után itt tartunk. Ritka az a helyzet, hogy ötlet van, lelkes megvalósító van, az Iskola és az Alapítvány támogatását érezzük és mintha még felülről is jönne az áldás. Már csak az a kérdés, hogyan tovább?
 
Munkácsy Dorottya

 

Film készült 25 éves iskolánkról

2018.11.12.

Erhardt Ágoston készített filmet az Új Nemzedék című műsor keretében Iskolánkról.
A film megtekinthető itt.